Friday 2 April 2010

Lihavõttemaius - prantsusepärane kohupiimatort

Minu meelest on prantsuse kohupiimatorti meie peres tehtud pea 30 ülestõusmispühal. Kust retsept pärit, ei mäleta keegi. Seda on lihtne teha, töö tuleb vaid ette võtta päev varem, et tort saaks tarretuda

500 g maitsestamata mahekohupiima (mitte –kreemi), väga omapärase maitsenüansi annab nt kohupiima asendamine kodujuustuga
120 g võid
4 muna
2 spl želatiini + 16 spl vett
250 ml vahukoort (võib olla ka rohkem)
1 kl suhkrut
vanillsuhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor
Maitse järgi nt röstitud mandleid või apelsini- või sidrunisukaadi või aprikoose või rosinaid. Mina teen mandlitega.
Marli kausi sisepinna katmiseks

Alustuseks sega pliidikindlas kausis või potis želatiin külma veega ja lase paisuda. Siis kuumuta keemiseni, kuni želatiin on täiesti lahustunud, ja jahuta toatemperatuurile.

Vahusta koos toasoe või, munakollased ja 2/3 suhkrust. Lisa sellele kohupiim, sidrunimahl, riivitud sidrunikoor ja jätka vahustamist. Lõpuks lisa vastavalt maitsele pähklid või sukaad või mida soovid.

Vahusta eraldi nõus munavalged tugevaks vahuks. Sama tee vahukoorega, kuhu lisa ülejäänud suhkur. Siis vispelda (ära enam vahusta) hulka läbi sõela niristatud vedel želatiinimass, seejärel vahustatud munavalged ja vahukoor ja sega ühtlaseks kreemjaks massiks. Otsi suuremat sorti kauss, kuhu koogimass ära mahub – mida laiema põhjaga, seda parem, või mitu väiksemat kaussi või võid ka portsjonite kaupa nt ramekin-vormidesse panna. Peaasi on katta nõu sisepind külma veega niisutatud marliga (marli servad peaksid mõnusalt üle nõu serva ulatuma, et need saaks pärast üle koogi lapata). Marli on vajalik koogi vormist kättesaamiseks. Lase tarretuda üle öö.

Hääd nautimist kevadiste lihavõtete aegu!

Follow my blog with Bloglovin

No comments:

Post a Comment