Sunday 10 January 2010

Kaie M hõrk kanapirukas

Mõned päevad enne jõule võtsime Kaie M eestvedamisel ette suuremat sorti avantüüri - verivorstide valmistamise. Vorstiteost kirjutan ehk pikemalt nt enne järgmisi jõule, kuid praegu tahaks jagada hõrgu kanapiruka retsepti, mille Kaie M näljastele vorstivalmistajatele intermetsoks pakkus.

Lisan siia ka Kaie M kommentaari: kasutage kas kombinatsiooni kana+porru+muskaatpähkel või siis kana+seened+konjak :) liiga palju asju koos loob maitsete virr-varri, mis pole kulutusi väärt.

Mareni kommentaar
: olen proovinud mõlemat kombinatsiooni, ma arvan, et kana+porru+muskaat on parem, st mahlasem. Teine variant on liiga lihane. Aga mina lisasin kanale-seentele-konjakile ka muskaatpähklit ja maitsekombinatsioon oli väga hea.

Kanapirukas krahvi moodi

1 kg pärmi-lehttainast

Täidis:
500-600 g keedetud kana (tasub keeta terve kana, siis saab hää supi pealekauba)
2 muna
2 klaasi valget kastet
50 g valgeid kuivatatud seeni või 10 šampinjoni (mina kasutasin metsšampinjone, aga seened võib üldse ära jätta)
2 toekat porrut
2 pitsi konjakit
võid porru praadimiseks
1 klaas kanapuljongit

Kaste:
1 spl võid
1 spl nisujahu
2 klaasi kanapuljongit

Valge kastme jaoks sulata pannil või, lisa sinna jahu ning pidevalt segades kuumuta ühtlase tulemuse saamiseni. Segamist jätkates vala ühtlase joana juurde kanapuljong, lase kastmel muutuda hapukoore paksuseks. Maitsesta soolaga. Lase veidi jahtuda.
Täidise valmistamiseks lisa valgele kastmele puljong ja kaks muna, sega hästi läbi. Seejärel lisa keedetud ja peeneks hakitud kana, võis hautatud porru, peenelt hakitud seened. Lase madalal tulel pakseneda. Jahuta.
Jahtunud täidisele lisa 2 pitsi konjakit, maitsesta soola, ning ohtra pipra ja muskaatpähkliga. Täidise võid valmistada juba varem, jääb üle ainult taignale laotada ja küpsetada.

Jaga taigen kaheks ning rulli mõlemad 7-8 mm paksuselt lahti. Kata üks pool ühtlaselt täidisega, ääred jäta vabaks. Kata teise taignapoolega, kinnita ääred tihedalt, suru kahvliga üle. Määri pealt esmalt munakollasega ja seejärel vahustatud munavalgega.
Küpseta 240ºC juures kuni pirukas muutub pealt kuldpruuniks.




Follow my blog with Bloglovin

2 comments:

  1. Kaie M-ile meeldib lihtsustatud variant, kus on kana+porru+muskaatpähkel või siis kana+seened+konjak :) liiga palju asju koos loob maitsete virr-varri, mis pole kulutusi väärt.

    ReplyDelete
  2. Ja ma just mõtlesin,et peaks Kaie käest selle retsepti küsima.Nüüd kõik kenasti kirjas
    P.S.Mul tuleb meelde see tohutu 10 lverepütt keset lauda :)

    ReplyDelete