Friday 5 March 2010

Ελληνικός μουσακάς - από την Ελλάδα με αγάπη

Täna oli kummaline päev - meeletu rahmeldamine ja rabelemine töörindel, nii ei pannudki tähele, kui lõuna käes. Mida polnud, seda polnud - st lõunaroaideed. Ja lõunasöögi mõttes tuhises külmkapis ikka väga jäine talvetuul. Siis meenus sügavkülmikusse peidetud lamba sisefilee ja nii läksid mõtted sooja Kreekasse - moussaka. Mis muud kui liha sulama, autole hääled sisse ja poodi puuduolevaid komponente hankima. Juntimist on, aga tulemus on seda väärt.

Kreekapärane moussaka
2 suurt baklažaani 
2 suurt kartulit
0,5 kg lambahakkliha (mina kasutasin 0,5 kg väikesteks tükkideks lõigatud lamba sisefileed)
1 purk kooritud purustatud tomateid omas mahlas (vt pakendilt, et poleks lisatud igasugu naljakaid asju, nt sidrunhapet, maitseaineid jms), suvisel ajal tuleb loomulikult asendada kasvuhoonesoojade tomatitega
3 parajat mugulsibulat hakituna
6 küüslauguküünt hakituna
100 ml kuiva punast veini
1/2 tl jahvatatud kaneeli
1/2 tl jahvatatud vürtspipart
1/4 tl jahvatatud nelki
1/2 tl kuivatatud basiilikut
1/2 tl kuivatatud punet
2 loorberilehte
1/2 tl riivitud/jahvatatud muskaatpähklit
1/3-1/2 pakki võid
1/3 tassi nisujahu
2 tassi piima
2 muna
ca 150 g riivitud pecorino sardo't või parmigiano reggiano't. Mina eelistan selle roa juures taas mõnusat lambamaitselist pecorino't
maitse järgi soola, värskelt purustatud musta pipart, oliivõli vajaduse järgi

    Klooni ennast kolmeks:
    Kloon nr 1 koorib kartulid ja viilutab pikkupidi ca 0,5 cm paksusteks viiludeks. Siis viilutab baklažaanid pikkupidi sama paksudeks viiludeks. Minu kloon kasutab selleks mandoliini. Võtab suurima lasanjevormi või sügavaima ahjupanni, mille leiab. Määrib panni põhja ja küljed oliivõliga, asetab sinna kartuliviilud, pintseldab pealt oliivõliga, jahvatab peale veidi soola ja paneb kõik selle ca 10 minutiks ca 190kraadisesse praeahju. Kui kartulid kergelt pruunistet, teeb täpselt sama baklažaaniviiludega.

    Kloon nr 2 hakib sibula ja küüslaugu peeneks ja glasseerib (glasuurib) need oliivõlis, võib ka kergelt pruunistada. Lisab hakkliha ja kuumutab läbi. Siis segab hulka purustatud tomatid, veini ja maitseained kuni muskaatpähklini (selle jätab ta kloonile nr 3). Kuumutab madalal kuumusel, kuni vedelikukogus väheneb oluliselt. Timmib maitset soola ja pipra ning vajadusel suhkruga.

    Kloon nr 3 hakkab kokku keetma bešamellkastet. Selleks sulatab ta potis madalal kuumusel või, segab sinna hulka jahu ja hakkab segule tasahaaval toasooja piima lisama, kogu aeg segades, et tükke ei tekiks (kui tekib, kurnab enne juustu lisamist läbi sõela). Maitsestab soola, pipra ja muskaatpähkliga. Laseb keema tõusta ja keedab mõne minuti. Kuna töö lõppes ootamatult otsa, siis riivib jämedalt juustu. Umbes pool riivitud juustust segab ta kuuma kastme hulka ja siis tegeleb hoolega kastme jahutamisega. Vahepeal klopib munad kausis kergelt vahule. Kui kaste on parjalt jahtunud, segab hoolikalt umbes poole kastmest kergelt vahustet munade hulka ja siis kogu selle kupatuse ülejäänud kastmesse.

    Nüüd võivad kloonid taas ühineda:-)

    Pintselda vormi põhi ja küljed oliivõliga. Esimeseks kihiks lao kergelt pruunistet kartulid, nende peale kergelt küpsetet baklažaaniviilud. Sinna peale vala hakklihasegu. Kogu see kupatus kata veelkord baklažaaniviiludega ja siis bešamellkastmetekiga. Peale poeta ülejäänud riivitud juust. Küpseta ca 180kraadises ahjus umbes 50 min. Siis võta ahjust välja ja lase paarkümmend minutit tõmmata-jahtuda.
    Καλή όρεξη!


    Moussaka retsepte on ilmselt sama palju kui Kreekas perenaisi. See siin on minu versioon. Varieerida võid selle roa juures palju - kas kartuliga või ilma, milliseid maitseaineid millises koguses kasutada, millist juustu eelistada jne.


    PS Vabandan, aga mu kreeka keel on veidi roostes...
    PPS Mõned mooronid nimetavad baklažaani ka munataimeks (jaitsekamennaja daroga, LOL) või obergiiniks (veel hullem, ROTFL). Kes lühendite tähendust ei tea, guugeldagu. Avastasin just, et kodukootud, kuid veidi harjumatu pommu on vasteks pakutud. Elame, näeme.



    Follow my blog with Bloglovin

    No comments:

    Post a Comment