Friday 5 March 2010

Kukk kohvris ehk coq au vin

Paar postitust tagasi mainisin, et saabusin tunamullu Lõuna-Prantsusmaalt, kukk kohvris - loomulikult ilusti puhastatud ja tükeldatud kujul.

Miks sellest nüüd kirjutada - lihtsalt kohtusin täna oma mahetalupidajatest heategijatega Raplamaalt, kes ainsana minu vaevarikkale kodumaise kukeliha otsingutele vastasid ja kes mind eelmisest kevadest alates õnnelike kanade munade ja lamba- ning kukelihaga varustavad. Uus munalaar saabus Tallinna:-) Loodetavasti saabuvad ka kuked.

Kukest saab häid asju - imemaitsvat puljongit ja prantsuse klassikalist talupojarooga coq au vin'i. Viimane on põhimõtteliselt üks burgundia pajaroa versioone, milles veiseliha asemel tiivuline. Miks just kukk? Ikka isasem värk:-) Kukk on lihaselisem ja liha tugevamakiulisem. Broilerkana lihtsalt desintegreerub hautamise käigus pea algosakesteks ja kaotab oma struktuuri ja kaste ei ole nii hää ja tummine. Võib-olla  saaks kasutada nn supikana, kui seda kusagilt saaks.
 

Coq au vin

1 kukk,
tükelda ca 8 osaks - koivad (omakorda pooleks), kaks rinnakut, ülejäänud kere pooleks (tiivad, kael ja jalad kuluvad imemaitsva puljongi valmistamiseks)
0,5 pudelit mingit burgunderit või Rhone'i oru veini 
umbes 200 g läbikasvanud soolapeekonit
250 g võimalikult väikeseid šampinjone
6-10 (maitse järgi) küüslauguküünt
umbes 2 suur porgandit
väike sellerijuurikas
ca 10 väikest mugulsibulat (pärlsibulast veidi suuremat), mina kasutasin šalottsibulaid
Õli (kas päevalille- või oliivõli)
2 lehte loorberit
kolm toekat värske tüümiani oksa või 0,1 spl kuivatatud tüümiani
soola, pipart
pealeriputamiseks värsket peterselli

Õhtul enne kavandatud toidunautimist lõika porgandid ca 1 cm jämedusteks kangideks, seller 1 cm suurteks kuubikuteks. Puhasta sibulad, kuid ära tükelda. Võta suur kauss, kuhu kukk ja kõik eelnimetet juurikad (sibulad tervelt) ilusti ära mahuvad. Lisa tüümian, loorber ja paarkümmend musta pipra tera ja vala see kõik veiniga üle. Lase järgmise päevani külmkapis või külmas keldris mürdida.
Pajaroa valmimine võtab aega ca 3 tundi.
Järgmisel päeval nõruta veinist kukk ja juurikad. Pruunista pannil õlis esmalt kuketükid ja pane need paraja suurusega ahjupotti. Seejärel pruunista samal pannil kergelt (vajadusel õli lisades) hakitud küüslauk ja veini nautinud juurikad. Lisa need kukele. Peale vala vein koos kõige sinna jäänuga. Lisa vett, et kõik oleks vedelikuga kaetud, siis sool ja terapipar (soolaga ole ettevaatlik, sest lisandub veel ka soolapeekon)  Pane kaanega kaetud pott kuuma ahju  (ca 180-200).
Järgmisena lõika soolapeekon mõnusateks ribadeks, mida hea pannil pruunistada. Eemalda šampinjonidelt jalad, suuremad seened võib poolitada või neljaks lõigata (ära seeni pese). Lase peekon mõnusal kuumusel kergelt kuldpruuniks, siis lisa šampinjonid ja kuumuta kõik koos läbi. Lisa see kraam umbes tund pärast kuke ahjupanekut ahjupotti ja hauta veel ca 1,5-2 tundi (kuni liha luudelt pudeneb). Vahepeal timmi maitset soola-pipraga. Kui moorpraad valmis, riputa peale värskelt hakitud lehtpeterselli.
Lisandiks sobivad õlikastmega värsked salatid ja hää eestimaine mure keedukartul, kartulipressiga pressitud kartul või, miks mitte, ka kartulipuder.

Bon appétit!


Follow my blog with Bloglovin

No comments:

Post a Comment