Thursday 25 March 2010

Musta lehma saba valge lehma taga, valge lehma saba musta lehma taga

Veisepuljong on üks tõeliselt hää kraam - puhtalt nautimiseks, supipõhjaks, kastmealuseks. Eriti magusa neste saab lehmasabast. Kel isiklikku sabaladu kusagil ammuutamas pole, säädku sammud turule. Parematel hommikutel seal ikka antakse. Pidage meeles paluda lihunikul saba (seda on tavaliselt 1-1,5 kg) parajateks juppideks raiuda. Muidugi mees, kirves ja pakk ajavad kodus sama asja ära:-) Ja koerasõbrad saavad igasugu jääkidega oma lemmikutele meeltmööda olla. Ja varahommikul tulebki toimetamist alustada, kui tahad normaalseks lõunaajaks aurava leeme lauale saada.

Saba peaks mahtuma parasjagu nii 5liitrisse potti. Alusta kupatamisega, st vala sabale peale parasjagu niipalju vett, et kõik kaetud, ja lase siis kogu kraam keema ja keeda nii minut, et suur vaht peale tõuseks. Koeraomanikud, nüüd valvel! - võta vahukulbiga kondid välja või kurna sõelale ja esmane vedelik koera söögikaussi. Pitsu on teile tõeliselt tänulik. Loputa sabatükid jaheda veega ja pese pott puhtaks. Saba uuesti potti, puhas vesi taas peale, pliidile keema ja siis kohe tuli vaikseks, nii et keedumulle vaid õrnalt näha.

Esimene tunnike on veidi vaevanägemist - eriti hoolikalt tuleb tegeleda vahu eemaldamisega ja see võib taas koerakaussi rännata. Siis võta 1-2 sibulat ja 1 kobe porgand, puhasta ja lõika ca 0,5 cm viiludeks - need viilud tuleks mõlemalt poolt  mõnuga söestada. Vanasti oli perenaisel lihtne - viilud läksid pliidirauale ja asi vask. Tänapäeva keraamiliste pliitide omanikel on keerulisem - võid kasutada selleks mingit vana panni (kindlasti mitte nn teflonkihiga). Mina kõrvetan gaasipõletil kuival vokkpannil. Kui sibul-porgand mõlemalt poolt ilusti söestunud, lisa need puljongile ja ära unusta seejärel vahtu võtta. Lisa üks paras jupp porrut (mina nt külmutan kõik porrulaugu rohelised lehed, mida muul moel tarvitada ei saa) ja pool viilutatud värsket või sügavkülmutatud või kuivatatud petersellijuurikat. Pereselli võid asendada nt juurselleriga. Taaskord jälgi, et vaht sisse ei keeks. Kui vahtu praktiliselt enam ei teki, poeta sisse kümmekond musta pipra tera ja maitse järgi meresoola, nii et vedelik oleks õrnalt soolane. Lase õrnal tulel podiseda kokku nii 5 tundi, vahepeal võid lisada kuuma keedetud vett, kui saba väga katmata jääb. Seejärel võta sabatükid välja ja kurna puljong. Kui see sinu maitse jaoks liiga tummine, võid seda kuuma keedetud veega veidi lahjendada. Maitsesta soolaga parajaks.

Bon appetit!

Eriti hea on puljong lihatäidisega pannkookidega, mida saad valmistada sabatükkide küljest võetud lihast. Kondid, eriti saba otsapool, ja keedtud juurviljad on penide maiuspala (NB! Ära unusta piprateri välja noppida!). Lihaga pannkookidest aga järgmises postituses.

PS Kui puljongit üle jääb, tee suppi. Või keeda puljong kokku (st vett vähemaks) ja pane sügavkülma, siis on järgmine kord hooletu, kui mingis retseptis veisepuljongit nõutakse.

Follow my blog with Bloglovin

No comments:

Post a Comment