Saturday 6 March 2010

Ka-ka-ka-ka-kanakene

Njah, meie peenike meespere sööks ahju- või grillkana ilmselt iga kell. Eriti siis, kui see hästi tehtud.
Veel aastapäevad tagasi käitusin aeg-ajalt laise perenaise kombel ja ostsin poest juba maitsestet broileri. Aga siis ühel hetkel süvenesin siltidesse. See, mida seal nägin, oli kõike muud kui rõõmustav:
Pidulik ahjukana
kana-broiler (83%), joogivesi, keedusool (maks. 2%), lõhna- ja maitseained, suhkrud, taimne õli, happesuse regulaator E451, stabilisaatorid E450, E452, E461, paakumisvastane aine E551, paksendaja E415.
Pohla ahjukana
kana-broiler (89%), joogivesi, keedusool (maks. 2%), lõhna- ja maitseained (sh. pohl 4%, seller), hüdrolüüsitud taimevalk, maltodekstriin, laktoos, glükoos, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, happesuse regulaatorid E262, E330, E451, stabilisaator E450, paakumisvastane aine E341, paksendajad E412, E415.
Miks rikutakse puhas eestimaine kaup nii ohtrate lisaainetega? Naturaalse kana puhul on neid 11-17%.

Seega minu jaoks on poolfabrikaatide ja maitsestatud liha letid raisatud poepind. Enam kiirreageerimiskorpust ei mängi, plaanin oma kanalõuna 2 päeva ette, ostan maitsestamata jahutatud broileri ja timmin siis vastavalt isule: peenestatud küüslaugu, soola-pipra ja garam masala maitseaineseguga või peenestatud küüslaugu ja Santa Maria tsillimaitseainega või Meira provansaali ürdiseguga. Võid revideerida oma kodust maitseinekappi ja sealt täiesti uue maitseainekombinatsiooni leida.

Maitsesta kana soovitavalt 1,5-2 päeva enne toidutegemist. Poe maitsetega lausa kana naha vahele, st proovi maitseined toppida ka naha alla - nii maitsestub liha paremini. Ahjus küpsetan kana spetsiaalse klaaspanniga, kuhu saan linnukese klaaskoonuse otsa püsti panna. Nii küpseb seest ja väljast ilusati ära ja saab ühtlaselt ilusa pruuni kooriku. Küpsetusajaks arvesta ca 1 tund. Enne ahjupanekut vala pannipõhja vett, nii saab maitsva kastme. Kõrvale sobivad samas küpsetatud kartulid, riis, polenta, kuskus - kellele ema, kellele tütar. Värske kapsa salat majoneesi-küüslaugu kastmega või muu ohtralt rohelist sisaldav värske salat on lisandiks vältimatud.

PS Toidutegemise vahepeal hoidsin pilku Lahti MK etapil, kus Veerpalu 7,5 km suusavahetusega sõidus päris heas hoos on. Aga Veerpalu klassikalist kana võidab minu linnukene iga kell.

Follow my blog with Bloglovin

No comments:

Post a Comment